Maart 2016.
Nu de machines netjes in de schuur geparkeerd staan wordt het tijd om weer verder te gaan waar we gebleven zijn. De logeerzolder.
Het rookkanaal is voorzien van een ventilatie systeem dat zorgt dat de warmte van de kachelpijp weer hergebruikt gaat worden. Nu dit klaar is kan de schoorsteen zelf afgewerkt gaan worden met gipsplaat. Vanwege de warmte die in het kanaal blijft hangen kiezen we voor twee lagen gips.
Aan de voorkant van het kanaal komen drie openingen. Hier komen later panelen in te zitten. We hebben dit bedacht om later nog bij het buizen systeem te kunnen komen. Van aluminium maken we de omlijstingen en daar sluiten we het gips op aan.
De houten betimmering maken we ook alvast een stuk om de schoorsteen heen om deze dan af te kunnen stuken. Zo langzamerhand gaat het er al redelijk uitzien zoals we het graag zouden willen.
|
Als de gipsplaten netjes vast zitten, wordt er opgeruimd en wat meer ruimte gemaakt om de schoorsteen te gaan voorzien van “enduit”. Het blijft altijd een behoorlijke klus om de stuc er netjes op te krijgen. Je zou zeggen dat we inmiddels wel wat ervaring zouden moeten hebben. Maar het stucwerk went eigenlijk nooit. Het blijft lastig.
Maar ondanks het lastige karwei krijgen we toch de smaak te pakken. We besluiten om ook nog maar even verder te gaan met het afwerken van de oude muur. Dit is dan ook nog wel even een megaklus. Een aantal dagen zijn we bezig met het stuken en het afwerken van deze muur. Maar als we dan klaar zijn kunnen we echt wel trots zijn, en dat zijn we dan ook.
We laten het stucwerk weer even voor wat het is en gaan aan de slag bij Sjoerd en Felicia. Zij hebben weer een nieuwe safaritent op te zetten. Dit hebben we vorig jaar ook al gedaan dus deze keer wordt het een makkie. Het weer is voortreffelijk dus het buitenwerken is helemaal geen straf. We genieten met z’n allen van de voorjaarszon en het tentframe staat na twee dagen werken.
Jos en Jacolien hebben besloten om een poosje in Frankrijk langs te komen. Als ze zich geinstalleerd hebben in de oude “slaapcaravan” wordt het natuurlijk wel tijd om aan het werk te gaan. Onze belofte aan Sjoerd en Felicia gaan we eerst inlossen. Met dit mooie weer en 4 extra handen gaan we aan de slag om het dak van de safaritent over de spanten te leggen. Als dit klaar is doet Sjoerd meteen een andere belofte. Hij komt ons een dagje helpen met het slopen van de oude indeling van de toekomstige “werkplaats”.
|
Dat hebben we geweten. Met 6 mensen, 2 boorhamers, 3 kruiwagens, 5 scheppen, 1 breekijzer en 2 voorhamers worden de oude voerbakken in kleine stukken geslagen en afgevoerd naar het terras van het huis. Hier wordt alles weer keurig netjes opgestapeld en afgedekt met een dun laagje aarde.
We halen ook het houtwerk weg. Er zijn twee rekken waar de koeien hun koppen doorheen konden steken. Deze rekken worden ieder voor de helft weggehaald. Zo komt er een doorloop voor de werkplaats maar er blijft dan ook gedeeltelijk een afscheiding.
Het was een enorme hoeveelheid werk wat we verzet hebben. Dat was ook heel goed te merken aan onze spieren. Halverwege de middag begeven ze het en moeten we stoppen. We zijn wel heel erg moe maar heel tevreden met het werk dat afgemaakt is. Sjoerd en Felicia bedankt.
Na deze onderbreking gaan we weer verder op de logeerzolder. De houten vloer gaan we leggen. Dit is een tweede vloer die over de eerste heen komt. Hij dekt dan alle elektra leidingen af en er kan dan ook een isolatielaag onder gestopt worden. Henk heeft ons weer voorzien van oude underlayment platen die we nu weer erg goed kunnen gebruiken. Wel moeten we af en toe een gaatje dichtmaken. Uiteindelijk hebben we een strakke vloer. Volgens de goede Franse normen loopt de vloer natuurlijk niet helemaal vlak. Het waterpas moet je er niet ophouden. Nu de vloer klaar is kan het deksel op de betimmering gemaakt worden.
|
Jos en Jacolien zoeken hun eigen project op. In de kelder is er nog steeds een constructief probleem. Boven de kelderdeur zit aan de buitenkant een stenen latei. Dit is netjes afgewerkt aan de buitenkant. Maar binnen hoort normaal dan een houten latei te zitten. Deze is in alle jaren van verval weggerot. De muur die daar boven hoort te zitten is dus naar beneden gekomen. Dus de muur boven de deur is maar van halve dikte. Hier moet natuurlijk wel wat aan gebeuren voor we een mooie nieuwe kelderdeur kunnen plaatsen.
Eerst een nieuwe latei zoeken. Uit de oude houtvoorraad komt een mooi stukje tevoorschijn. Goed schoonmaken en op maat zagen. Jos en Jacolien (de twee J’s) hebben de binnenkant van de muur goed afgesmeerd met cement. Alle stenen die nog goed hingen blijven dan hopelijk ook nog even hangen totdat de nieuwe latei geplaatst is.
|
De latei op zijn plaats leggen gaat erg goed. Alle oude stenen geven geen krimp en blijven allemaal keurig op zijn plek. Dan eerst de latei netjes recht vastleggen en dan kan er weer gemetseld worden. Laat Jos deze klus maar klaren, samen met zijn hulp Jacolien gaat dat helemaal goed komen. Voordat we het weten is het gat wat er eerst nog was, helemaal gedicht met een latei en stapel mooi gemetselde stenen. Als alles weer uitgehard is kan de kelderdeur een keer geplaatst gaan worden.